Jedzenie lata 90

Ostatnio mieliśmy Walentynki, dlatego postanowiłem, że zrobię pewnego sposobie informację dla mojej dziewczyny. W celach miałem dwudaniowy obiad i deser podany w gronie wina i świeczek zapachowych ze znanego marketu budowlanego. Doskonały pomysł - przegrzebki. Bardzo wyszukane danie, ale te trudne w wykonaniu, ponieważ małże trzeba wiedzieć dobrze usmażyć, aby wyjąć z nich służę smaku.

Niestety kucharz ze mnie jest właściwie mierny. W myśli mógłbym powiedzieć, że początkujący, ponieważ wówczas stanowiło niemal prawdy. Zlokalizował w internecie przepis na dalekie sandżaki. Niestety był kłopot ze zrozumienie połowy tekstu, gdyż wszystko było zapisane po angielsku! No, tylko nie poddałem się, wrzuciłem wszystko w tłumacza i planujemy na żywioł, zgodnie z intuicją kucharza (której rzeczywiście nie mam). Postanowiłem, że oddam te małże w gronie warzyw. Jednakże zapomniałem, że powinien te warzywa najpierw zdjąć i pokroić. Tworzył się stresować, bo czasu było coraz mniej a ja byłem daleko w gospodarstwie. Zaczynam kroić warzywa, pech nie chciał, że trafiłem na serdeczny palec... No, tylko jak dobry pan nie dałem za wygraną. Wszedł na plan - szatkownica do warzyw. Toż stanowił rzeczywiście strzał w dziesiątkę. Nie odpowiednio, że zaoszczędziłem kilka minut na krojeniu to ciągle nie musiałem bać się o swoje bycie przy użyciu szatkownicy. Jeśli to suma było już gotowe nałożył na masełko przegrzebki. Wszystko usmażyło się dokładnie oczywiście kiedy na obrazku ze karty internetowej, na której znalazłem przepis. Jednak zapomniałem, że był przygotować jeszcze zupę. Szybko skoczyłem do lokalnego sklepu po żurek w słoiku i wyrzuciłbym go do garnka a wtedy tylko doprawiłem. Na deser był przygotowane już wcześniej w zamrażarce lody własnego wyrobu. Dobrze, że zmotywowałem się żeby to wykonać dzień wcześniej, ponieważ nie zdążyłbym już z niczym. Trzeba przyznać - te kilka minut, które zaoszczędziła mi szatkownica do warzyw uratowało mój dwudaniowy obiad. Luba była zaczęta i szeroka podziwu dla moich umiejętności kulinarnych.